Her er alt, du bør vide om diarré

Akut diarré er blandt de hyppigst forekommende sygdomme i Danmark. 5 procent af den danske befolkning er dagligt generet af diarré. Dertil er der den gruppe, der lider af diarré periodevist. Her er tallet mere usikkert, men det forventes at være fem til seks gange højere. 

Diarré kan være meget hæmmende for livskvaliteten både privat og professionelt. Her på siden kan du få mere viden, så du er klædt bedre på i forhold til symptomer og behandling. 

Hvad kendetegner diarré? 

Tilstanden diarré er opdelt i to varianter – kronisk og akut diarré. 

Kronisk diarré

Hvis du har mere end tre daglige afføringer i mere end fire uger, har du det, som man betegner som kronisk diarré. 

Kronisk diarré kan skyldes, at du optager for lidt væske fra tarmen, at du udskiller for meget væske fra tarmen, eller at du har en hurtige passage gennem tarmen. Hvis du har en sygdom i tarmen, kan det være en kombination af symptomerne, der er grund til kronisk diarré. 

Akut diarré

Den akutte form for diarré kendetegnes ved mere end tre daglige udtømninger af løs til vandig afføring.

Akut diarré skyldes i langt de fleste tilfælde en infektion med bakterier, virus eller parasitter. Derfor kaldes tilstanden også for akut infektiøs diarré 

Hvad er årsagen til diarré?

Årsagen til akut diarré kan være mange ting. En hyppig årsag til kan være en tarminfektion, der kan opstå med eller uden betændelse. 

Hvis du har en tarminfektion med betændelse giver det typisk slimet og blodig afføring, hvor mængden ikke er stor. Samtidig kan du få feber og smerter i maven. 

Hvis du til gengæld har en tarminfektion uden betændelse, vil afføringen komme i store mængder, der ofte vil være vandige uden blod eller slim. 

Når der er tale om kronisk diarré, er de hyppigste årsager irritabel tyktarm eller kronisk inflammatorisk tarmsygdom. Hos børn og ældre kan forstoppelse ofte også en være årsag til diarré. 

Både børn og voksne får også ofte diarré i forbindelse med cøliaki eller intolerance over for gluten. Her skal du være opmærksom på, om den afføring kommer i stor mængder af ildelugtende og fedtglinsende karakter. Du kan også opleve oppustethed og luftgener. 

Gode råd mod diarré

Hvis din diarré ikke er akut, kan du selv gøre meget for at komme den kroniske diarré til livs. Her kommer en række gode råd: 

  • Reducér stress i din hverdag
  • Sørg for god og ordentlig hygiejne
  • Få rigeligt med væske
  • Indtag mælkesyrebakterier, der styrker din tarmflora
  • Spise ikke for meget protein

Hvordan behandler man diarré?

Hvis du oplever feber, mathed eller udtalt væskemangel i forbindelse med diarré, er det vigtigt at opsøge læge. Hvis der er tale om en kronisk tilstand, findes der flere alternativer. 

En osteopat er specialiseret i håndtering af fysisk behandling af kronisk diarré. Her vil behandlingen fokuserere sig på immunforsvaret, mavesækken og resten af mave-tarmsystemet.